Perfectionisme en knutselen, gaat dat samen?

Wil je af van je perfectionisme, maar weet je niet waar je moet beginnen? Ik ben deze strijd ook aan gegaan en in deze blog vertel ik je hoe ik dat heb aangepakt.

Geschreven op 19 augustus 2019. De start van mijn creatieve avontuur, mijn instagram en mijn reis om te komen op het punt waar ik nu ben.

Perfectionisme is een dingetje, knutselen met perfectionisme is helemaal een ding. Soms heerlijk, want wat kun je dan netjes werken. Soms een crime, want wat ben je dan waarschijnlijk streng voor jezelf. Samen gaan we de strijd aan om relaxed te kunnen knutselen, met perfectionisme. Maar hoe start je?

Je bent lekker aan het knutselen en bent er best tevreden over. Een laatste finishing touch en.. Shit. Dat had je beter niet kunnen doen. Verpest. Je leuke knutsel kan zo de vuilnisbak in.. Herkenbaar?
Voor mij wel.

Wanneer is creativiteit perfect?

Jarenlang heb ik ook zo gedacht. Iedereen maakt prachtige kunstwerken en die van mij.. Nou dat was het dan net niet. Vond ik althans. Als ik een broekje voor een zwangere collega had genaaid, vond iedereen het leuk. Ik zag vooral wat er niet perfect aan was.

Je moet je lat wat lager leggen, je moet niet zo streng zijn voor jezelf. Heb je die weleens gehoord? Als ik voor iedere keer dat ik die zin te horen heb gekregen een euro had gekregen, dan kwam deze blog vanaf een heerlijk strand op de Malediven (helaas, ik zit gewoon thuis).
Als ik vroeg hoe ik die lat dan lager moest leggen, dan was het stil.

De strijd aangaan met perfectionisme

Inmiddels ben ik de strijd met mezelf aangegaan. En deze reis wil ik met jullie delen, in de hoop dat je er iets mee kan.

Onder het mom, je moet ergens beginnen, kocht ik een bullet journal. Dit was m’n tweede boekje, m’n eerste boekje had ik inmiddels ‘verpest’ en ik wou met een schone lei beginnen.

En wat kan je dan met zo’n boekje doen? Wat wordt je thema? Ik besloot dit boekje te gebruiken voor mijn creatieve reis. Wat wil ik gaan doen? Wat kan ik bereiken? Hoe kan ik mijn perfectionisme verminderen en nog meer genieten van m’n knutseltijd?

Starten met een Bullet Journal

Bladzijde 1: Oh god, dit gaat per dag. Dus niet als een dolle stier meteen heel je boekje volplakken, omdat je nu zin hebt om erin te werken, nee met beleid. Iedere dag maak ik een spread. Dan kan je lekker knutselen, uitproberen en voldoende tekst schrijven.

Nu mijn uitdaging: Er wordt niks uit dit boekje verwijderd en ook geen bladzijdes dichtgeplakt. Zo probeer ik te leren accepteren dat het niet allemaal perfect hoeft.

En ik kan je vertellen, dit valt echt niet mee. Ik heb zelfs op het punt gestaan om het ‘stiekem’ toch te doen. Maar toen bedacht ik me, dat ik dan alleen mezelf voor de gek hield. Dus toch maar laten zitten (snel doorbladeren als je erlangs komt). Inmiddels zijn we anderhalve maand verder en kan ik gewoon naar die spread kijken. Dan denk ik: dat was niet m’n beste knutseldag, maar het kan erger. En ik ben toch lekker bezig geweest die dag. Zou dit dan toch gaan werken?

Iedereen kan knutselen, iedereen kan dingen creëren. Het gaat er vaak om hoe streng je voor jezelf bent. Soms heb je even een duwtje in de goede richting nodig. Daarom ga ik in de volgende blog stap voor stap laten zien hoe je een pagina kunt opbouwen. En zo zullen er nog meer volgen.

Vergelijk jezelf alleen met jezelf

Dan nog een laatste tip: Vergelijk jezelf niet met anderen (Ik kan dit zelf ook heel goed hoor) maar maak je eigen werk. De foto’s die je op pinterest ziet zijn vaak van mensen die al langere tijd bezig zijn, of gewoon supergoed zijn. Maar ook zij zijn ergens begonnen.

Knutselen met perfectionisme is zeker mogelijk. Het gaat er vooral om dat je zelf minder streng voor je eigen werk wordt. Knutselen is nou eenmaal een heerlijke bezigheid, daar gaat het om. Via deze blog kunnen we samen proberen om ons eigen werk meer te gaan waarderen.

Laat je even weten wat je van deze blog vond? Daar kan ik dan weer iets mee.

Liefs,
Marloes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *